Kaynaklı Parça İmalatı
Kaynaklı parça imalatı, genellikle metal üzerinde kullanılan ve parçaları bir araya getirerek birleştirme işlevinde etkili olan bir yöntemidir.
Kaynak kullanımında gaz alevi, lazer, ultra ses dalgaları, elektrik arkı gibi enerji kaynakları etkindir. Kaynak kullanımının gerçekleştiği imalathane de tehlikelere karşı gerekli olan zehirli duman, elektrik çarpması, alev, ultraviyole ışınların zararlarına karşın önlem alınması son derece önemlidir.
TIG (Argon) Kaynağın Avantajları
- Kaynak hızı diğer kaynak yöntemlerine göre daha yüksektir.
- Verilen ısı belirli bir bölgeye tesir eder.
- Mekanik özelliklerin iyi korunması.
- Temiz kaynak dikişlerinin elde edilmesi
- Kaynak işlemi bitiminde temizliğe ihtiyaç duyulmaması
- Ulaşılması zor olan bölgeler bile rahatça kaynaklanabilir.
- Diğer elektrot kaynak yöntemlerine göre çok daha hassas kaynak elde edilebilir.
- TIG kaynağı genelde yüksek kalitede kaynak sonuçları gereken işlemler için kullanılır.
Otomov Sanayi, Birleşik Isı ve Güç Alanları, Kalıp Sanayi, Gıda Sanayi, Kimya Sanayi, Savunma Sanayi gibi alanlarda Argon Kaynak kullanımı daha yaygındır.
Bu iki ana kaynak türü dışında kaynak alanımızda, cıvata ve saplama kaynak makinası, alüminyum kaynak makinası, punto kaynak makinası ve elektrot kaynak makinası da bulunmaktadır.
Gaz Altı (MIG/MAG) Kaynağı Avantajları
- Gaz altı kaynağı örtülü elektrot ark kaynağına göre aşağıdaki sebeplerden dolayı daha hızlı bir kaynak yöntemidir.
- Tel şeklindeki kaynak elektrotu kaynak bölgesine sürekli beslendiği için kaynakçı örtülü elektrot ark kaynak yönteminde olduğu gibi tükenen elektrotu değiştirmek için kaynağı durdurmak zorunda değildir.
- Cüruf oluşmadığı için örtülü elektrotlardaki gibi her paso sonrası cüruf temizliği işlemi yoktur. Kaynak metalinde cüruf kalıntısı oluşma riski olmadığından, daha kaliteli kaynaklar elde edilir.
- Örtülü elektrot ark kaynağına göre daha düşük çaplı elektrotlar kullanıldığından, aynı akım aralığında yüksek akım yoğunluğuna ve yüksek metal yığma hızına sahiptir.
2. Gazaltı kaynağı ile elde edilen kaynak metali düşük hidrojen miktarına sahiptir, bu özellikle sertleşme özelliğine sahip çeliklerde önemlidir.
3. Gazaltı kaynağında derim nüfuziyet sağlanabildiği için bazen küçük köşe kaynakları yapmaya izin verir ve örtülü elektrot ark kaynağına göre daha düzgün bir kök penetrasyonu sağlar.
4. İnce malzemeler çoğunlukla TIG kaynak yöntemi ile ilave metal kullanarak veya kullanmadan birleştirilse de, gazaltı kaynağı ince malzemelerin kaynağına örtülü elektrot ark kaynağından daha iyi sonuç verir.
5. Hem yarı otomatik hem de tam otomatik kaynak sistemlerinde kullanıma çok uygundur.